Nu mâncăm mult, bem doi lintri de apă pe zi și, cu toate astea, burta arată ca un balon umflat. Iar senzația nu este deloc una plăcută. Confortul dispare și apare starea de nervozitate. De unde vine balonarea? Iată câteva exemple.
Corpul tău reține apă
Câteodată, organismul tău reține mai multă apă decât are nevoie și apare senzația de balonare. Adesea, reținerea apei este cauzată de o dietă bogată în sare. Mănâncă moderat și bea mai multă apă pentru ca organismul tău să elimine sarea din organism.
Mănânci produse ce provoacă gaze
Anumite feluri de mâncare – în special cele bogate în fibre – provoacă mai mult gaze și te fac să te simți balonată. Evită fasolea, varza și mâncărurile picante.
Menstruația
Te simți balonată înainte cu o săptămână de menstruație? Din nefericire, stresul și balonarea sunt simptome premenstruale. Majoritatea femeilor trec prin ele lună de lună. Încearcă să păstrezi balanța unei diete sănătoase (legume, fructe) și bea multă apă.
Ai băut acidulat
Băuturile cu acid conțin dioxid de carbon în bule, lucru ce duce la balonare. Evită să bei sucuri acidulate. Îngrașă și senzația de după nu e tocmai… răcoritoare.
Înghiți aer – Și adeasea se întâmplă când mesteci gumă și faci, mănânci foarte picant sau mâncăruri foarte fierbinți.
Intolenață la lactoză
Dacă stomacul tău nu este capabil să digere lactoza, ajungi la senzația de balonare. Elimină laptele pentru câteva săptămâni și vezi ce se întâmplă.
Ai ajuns la menopauză
Pentru unele femei, menopauza afectează stomabul, care produce balonare. Dacă balonarea devine insuportabilă, încearcă să consumi mâncare ce conține drojdie și zahăr numai dimineața. Ține o dietă bogată în fibre și bea multă apă. Și consumul de iaurt te poate ajuta.
previous post
next post