Propria nunta este un eveniment important in viata noastra, dar si in viata parintilor nostri. Ei sunt cei care, atunci cand aud vestea de nunta, incep san e povesteasca despre toate obiceiurile acestui eveniment. Oare suntem dispuse sa le respectam pe toate? Cate dintre aceste obiceiuri le cunoastem cu adevarat? Iti prezentam, pe scurt, cele mai cunoscute obiceiuri de nunta din toate colturile tarii.
1. Petitul
Viitoarul mire, impreuna cu tatal si cativa prieteni, merge s-o ceara pe aleasa lui direct de la parinti. Familia miresei ii asteapta cu masa intinsa si cu bucate alese, pregatite chiar de viitoarea mireasa. Desi decizia nuntii s-a luat inainte, petitul este o formalitate prielnica pentru ca cele doua familii sa petreaca sa se cunoasca si sa discute eventuale detalii legate de eveniment.
2. Marsul Nuptial
Celebrul mars nuptial dateaza din 1858, din timpul nuntii regale a printesei Victoria (Marea Britanie) cu printul Frederick William (Prusia). Printesei ii placea foarte mult muzica lui Mendelssohn si Wagner, drept urmare a ales si pentru nunta ei muzica lor. La scurt timp, toate miresele din Marea Britanie adoptasera acest mars pentru nunta, instaurand astfel o traditie a nuntilor din vest.
3. Fedelesul
Este numele dat petrecerii care se organizeaza in seara de dinaintea nuntii la casa miresei si la care participa tinerii prieteni ai celor doi miri. Astfel, invitatii lucreaza ornamentele care vor fi puse in bradul de nunta, din diverse materiale, iar apoi stau de vorba si petrec pana in zori.
4. Bradul
Este cea mai cunoscuta traditie de nunta. Dimineata devreme, ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe si chifle. Mai intai, brazii sunt purtati cu chef si voie buna de tinerii necasatoriti pana la casa nasului si la cea a miresei. Bradul este simbolul vigorii si al tineretii, iar impodobirea lui simbolizeaza viata “imbelsugata” a noii familii.
5. Barbieritul mirelui
Atunci cand mireasa se gateste, mirele se barbiereste. Cavalerul il barbiereste, in mod simbolic, pe ginere. Traditia consta intr-un joc: mirele, asezat pe un scaun, cu bani sub picior, nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii. Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al pregatirii baiatului pentru nunta. Iar obiceiul are o semnificatie ritualica initiatica, ultima dintr-un lung sir de initieri la care era supus mirele, necesare pentru tranformarea lui intr-un barbat in stare sa sustina o familie.
6. Imbracatul miresei
Nasa, mama miresei si domnisoarele de onoare o ajuta pe mireasa sa se gateasca. La sfarsit, nasa pune voalul si coronita. Se desfasoara in acelasi timp cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta. In vechime la acest ritual putea lua parte mai multa lume din partea miresei. Cum gatitul era destul de laborios (se foloseau cele mai bune haine, se faceau impletituri complicate ale parului), fetele cantau cantece cu tema despartirii de parinti si viata fara griji “Ia-ti mireasa ziua buna” si altele.
7. Vesmintele de nunta
In Roma antica, albul era considerat culoarea bucuriei, mai tarziu, in Evul Mediu a simbolizat puritate. Termenul vechi francez “trousseau” se traduce prin balot de imbracaminte. In vremurile stravechi, prietenii si membrii familiilor celor doi, se imbracau la fel ca mirii pentru a deruta spiritele malefice si de a alunga farmecele. Obiceiul a evoluat in timp si astazi, mai ales la americani, domnisoarele de onoare si cavalerii poarta haine de aceeasi culoare si care de multe ori sunt croite la fel.