Controalele periodice ne pot salva viata. Orice problema de sanatate descoperita la timp are sanse mult mai mare pentru a fi tratata, decat daca o descoperim prea tarziu.
Autopalparea sanilor
Este un examen usor de facut de catre orice femeie chiar la domiciliu. De cele mai multe ori, nodulii la sani au fost depistati prin aceste autoexaminari. Drept urmare, examineaza-ti lunar sanii, mai ales in zilele imediat urmatoare menstruatiei. Fii atenta la structural or. Daca simti o modificare, mergi la medic pentru un consult.
Mamografii
Controleaza anual sanatatea sanilor dupa ce ai implinit 40 de ani sau chiar mai devreme, daca in familia ta exista antecedente de cancer mamar. Viziteaza medicul cu cel putin 10 ani mai inainte de varsat la care ruda ta a fost descoperita cu cancer.
Testarea Papanicolau
O femeie sanatoasa care inregistreaza un rezultat negative la testul HPV si care fie nu este active din punct de vedere sexual, fie are un partener stabil, poate efectua un control o data la trei ani. Cele care se expun unor factori de risc, precum fumatul sau schimbarea frecventa a partenerilor cu care au contacte sexuale, trebuie sa mearga anual la testari.
Alte afectiuni care trebuie tinute sub control sunt:
1. Colesterolul
Pentru persoanele de peste 20 de ani, o simpla analiza de sange care arata nivelul colesterolului le poate stabilii riscul de a dezvolta in viitor afectiuni cardiovasculare.
2. Tiroida hiper sau hipo active
Hipotiroida este depistata prin analize de sage si poate determina cresterea in greutate. Hipertiroida poate fi un semn al unei afectiuni autoimune.
3. Chlamydia si gonoreea
Testele pentru aceste boli cu transmitere sexuala se efectueaza la nivel cervical. Daca schimbi des partenerii, ar fi bine sa faci controlul anual.
4. Human Papiloma Virus
Testul este destinat depistarii infectiilor cu virusul responsabil de aparitia cancerului de col uterin la persoanele active sexual. Se efectueaza prin aceeasi metoda ca testul Papanicolau.
5. Tensiune arteriala
Acesta poate fi un indicator timpuriu al bolilor de inima si al insuficientei renale. Se realizeaza cu ajutorul unui tensiometru.