Creta este cu adevărat binecuvântată… climat, istorie, frumuseţe, culturi, vin, plaje generoase, dar mai presus de toate sunt localnicii, ideile lor, modul de socializare şi prieteniile bine împământenite. În Creta, întălnim unii dintre cei mai calzi, generoşi şi longevivi oameni de pe planetă… Gastronomia lor este aparte, aromele sunt de-a dreptul îmbietoare şi, peste toate, culturile sunt 100% naturale. Nici nu-i de mirare că au şi cele mai sănătoase mâncăruri din lume.
Se vorbeşte des depre dieta cretană şi despre secretele ei. Unii spun că uleiul de măsline este ingredientul minune, alţii că legumele sunt principalul factor al longevităţii, ele fiind sănătoase datorită pământului fertil şi a climei calde. Noi suntem de părere că, pe lângă acestea, modul de a găti este principalul factor care a transformat bucătăria şi, implicit, dieta cretană, în una dintre cele mai sănătoase din lume. Dieta cretană ţine în mare parte de arta gătitului, de modul în care îmbini ingredientele, de cantităţile puse şi, mai ales, de stilul de preparare, care niciodată nu include prăjitul.
Arta gătitului cretan
Gatitul în Creta înseamnă simplitate. Bucătăresele folosesc metode şi ingrediente simple, pe care le găsesc adesea în curţile proprii. Mâncărurile sunt colorate şi întotdeauna de sezon, iar ingredientele sunt proaspete. Iată câteva mici secrete, care ţi-ar putea arăta că gătitul nu este o povară.
* Uleiul de măsline este singurul ingredient cu grăsime, folosit în bucătăria cretană din era minoică, până în zilele noastre. Măslinul este cultivat în Creta din 3.000 î.Hr.
* Ierburile verzi şi sălbatice sunt consumate adesea crude sau fierte.
* Carnea consumată este de capră, de pasăre și, în timpul iernii, de porc.
* Caprele sunt lăsate liber la păşunat, chiar şi astăzi. Astfel, carnea nu are multă grăsime, iar aroma este puternică datorită ierburilor pe care animalul le mănâncă.
* Peștii, crustaceele, moluștele etc sunt întotdeauna gătite simplu, pentru a le păstra aroma. Unii peşti sunt stropiţi cu lămâie, lăsaţi câteva ore apoi mâncaţi cu o salată alături. Însă, de cele mai multe ori, pescăria este pusă pe grătar şi aşezonată cu legume.
* Condimente naturale sunt întotdeauna incluse în modul cretan de a găti .
* Pâinea se mănâncă în timpul meselor este preparată în casă, din două tipuri de făină: grâu și orz .
* Principalii îndulcitori sunt siropul de struguri, sucul din struguri şi mierea de cimbrișor.
* În bucătăria cretană, produsele lactate sunt mult mai importante decât carnea și peștele.
* În nicio altă bucătărie din lume nu vei găsi melci atât de savuroşi şi bine gătiţi. Sunt făcuţi cu vin roşu, oţet din vin, ulei de măsline natural, sare, piper şi aromaţi cu rozmarin.
* Ierburile aromatice și medicinale sunt folosite la orice fel de mâncare: oregano, rozmarin (din plin), mentă, cimbru, praz şi multe altele.
Pont: 85% din mâncarea cretană zilnică înseamnă cereale (în principal pâine), legume, fructe și ulei de măsline… ei consumă foarte puţină carne rosie sau diverse alte produse din/de la animale. Dacă nu ne crezi, ia-ţi o vacanţă în Creta şi gustă din mâncărurile locale. Vei fi surprisă câtă aromă poate exista într-un preparat fără carne.
previous post