Travel

Piemont, cultul vinului

Piemont priveşte de sus la sudul Italiei, numit Mezzogiorno. Locuitorii regiunii sunt mândri de succesul economic al ţinutului lor.Piemont este o regiune muntoasã din Italia, înfiptã ca o panã între cantoanele elveţiene Valais şi Ticino. Aici se înalţã Alpii Maritimi, Cotici, Graici, Penini şi Lepontini, care alcãtuiesc partea vesticã şi nordicã a Alpilor Occidentali. Câmpia Padului cu care aceştia se învecineazã este delimitatã la sud de Alpii Ligurici şi de Apeninii Ligurici. Afluenţii alpini ai Padului formeazã o reţea hidrograficã deasã.La graniţa cu Lombardia se aflã frumosul Lac Maggiore, descris şi admirat de celebritãţi ale literaturii precum Gustave Flaubert, Stendhal, Theodor Fontane sau Ernest Hemingway. În comparaţie cu Alpii elveţieni ai cãror versanţi sunt presãraţi cu vile şi palate, Alpii italieni par a fi nelocuiţi.Aceastã diferenţã se explicã prin legãturile care existã între urbanizarea ţãrii şi sistemul sãu fiscal. Deşi Piemont nu este loculcare sã ofere o ascunzãtoare sigurã celor care fug de fisc, regiunea este printre cele mai puternic industrializate din Italia.Dintre numeroasele centre economice ale regiunii capitala Torino deţine poziţia dominantã. În oraş sunt vizibile la tot pasul urme ale prezenţei firmei FIAT. Gigantul economic asigurã locuitorilor zeci de mii de locuri de muncã bine plãtite. Piemontezii sunt deosebit de harnici şi disciplinaţi, ceea ce le-a atras porecla de „prusacii Italiei”.De ştiut

• Capitala: Torino • Structura administrativã: opt provincii (Torino, Vercelli, Novara, Cuneo, Asti, Alessandria, Biella, Verbano-Cusio-Ossola) • Limba: italianã • Moneda: euro • Religia: catolicism • Cele mai mari lacuri: Maggiore, Orta, Viverone • Cel mai înalt munte: Monte Rosa • Cel mai lung fluviu: PadCultura generală


1. În regiunea Asti, celebrã pentru culturile sale de viþã de vie, se produce vinul spumos cu acelaºi nume, cunoscut si apreciat în lumea întreagã.

2. Pasiunea creatoare a maestrilor arhitecturii renascentiste a mers atât de departe, încât Insula Bella de pe Lacul Maggiore a fost transformatã într-un palat cu o grãdinã cu zece terase.

3. Umberto, ultimul rege din dinastia de Savoia, a pierdut coroana si tronul Italiei în urma unui referendum naþional organizat în anul 1946.

4. Piemontezii sunt consideraþi mari iubitori de fotbal. Ei îºi susþin cu pasiune

echipa favoritã, Juventus Torino.

5. La Torino se aflã Museo dell’Automobile, unicul muzeu din Italia care prezintã istoria automobilelor de la cele mai vechi maºini, construite la comanda inventatorilor, pânã la cele mai noi modele produse în masã.

Related posts

Vacante gratis la targul de turism

admin

Ce putem vizita în Argeș? Atracții turistice (foto)

admin

Bodrum-Turcia, magie pentru iubitorii de all-inclusive (foto)

admin

Leave a Comment