Travel

Oslo, un regat al artei

Capitala Norvegiei este o metropolã administrative şi financiarã de rang european.Acest fapt nu o împiedicã însã sã se bucure în ţarã şi peste hotare de renumele de mare centru cultural.



Intemeierea oraşului Oslo este strâns legatã de o tristã poveste de la sfârşitul secolului XI. Hallvard,nepotul fondatorului oraşului (Haraldal III-lea cel Nemilos) şi patronul de mai târziu al aşezãrii, şi-a pierdut atunci viaţa în împrejurãri tragice.Acest nobil bogat dorea sã cucereascã inima unei frumoase domniţe.Rivalul sãu, simţind cã nu are nicio şansã de succes, l-a ucis pe Hallvard aruncându-l în mare cu o piatrã de moarã legatã de gât.





Scurt istoric despre Oslo

Aceastã întâmplare este reprezentatã pe blazonul oraşului, care îl înfãţişeazã pe Sfântul Hallvard, pe aleasa inimii sale şi opiatrã de moarã.Când, în timpul domniei regelui Haakon al V-lea (1299-1319), Oslo a fost avansat la rangul de capitalã a Norvegiei, acest vechi sat de vikingi,cu o aşezare idealã din punct de vedere strategic, era deja de multã vreme principalul centru comercial al ţãrii. În portul local, recoltele obţinute în interiorul ţãrii erau încãrcate pe vase şi folosite ca monedã de schimb pentru achiziţionarea altor mãrfuri.



În perioada Ligii Hanseatice, Oslo s-a aflat în sfera de interes a negustorilor germani, care şi-au concentrat însã atenţia asupra schimburilor comerciale cu Estul. Portul norvegian şi-a pierdut atunci mult din importanţã. În secolul XVII,dezvoltarea comerţului cu lemn a inaugurat o nouã epocã de înflorire şi de bunãstare pentru oraş. Dupã marele incendiu, care a distrus Oslo în anul 1624, regele danez Christian al IV-lea a mutat oraşul mai aproape de fortãreaţa Akershus.Pentru a celebra reconstruirea oraşului din ordinul monarhului, denumirea aşezãrii a fost schimbatã în Christiania. Abia la 1 ianuarie 1925,dupã ce Norvegia îşi obţinuse independenţa, Christiania a revenit la vechea denumire de Oslo.

Sarbatoarea Nationala la Oslo

În fiecare an, la data de 17 mai, Oslo este înghiţit de o mare de steaguri roşii, albe şi albastre. Ele fluturã şi deasupra clãdirii primãriei, cu acoperişul ei de ţiglã, şi deasupra faţadei în stil clasic a Palatului Regal din apropierea portului. Cu ocazia zilei sãrbãtorii naţionale, norvegienii se lasã cuprinşi de un val de patriotism.Observând aceastã demonstraţie de mândrie naţionalã, ar fi o greşealã sã-i bãnui pe norvegieni de naţionalism. Aceştia sunt oameni mândri, dar şi foarte paşnici. Faptul cã în capitala ţãrii lor este decernat anual Premiul Nobel pentru Pace este tratat de locuitori ca o mare responsabilitate.Garantul unitãţii naţionale a Norvegiei este familia regalã, care se bucurã de un profund respect la Oslo.


Turist in Oslo

Cine soseşte în oraş pe mare nu poate sã nu observe amprentele lãsate de monarhie în oraş. Nu departe de moderna clãdire a primãriei se ridicã reşedinţa regalã, pe vârful unui mic deal împãdurit.Complexul de edificii a fost reconstruit în repetate rânduri, înainte de a deveni palatul renascentist tipic de astãzi.În ciuda numãrului mare al instituţiilor administraţiei de stat, Oslo este considerat în Norvegia un oraş al culturii. Aici funcţioneazã numeroase muzee şi teatre. În uriaşul parc Frogner, se aflã un grup de sculpturi din bronz şi din piatrã care aparţin faimosului sculptor norvegian Gustav Adolf Vigeland. Grãdina artei din centrul oraşului Oslo meritã o vizitã prelungitã.

Related posts

200 de lei! Atât costă o vacanţă de criză într-un camping

admin

Cum plănuim vacanța cu copiii mici

admin

Vacante de iarnă, în topul celebrităților (foto)

admin

Leave a Comment