Michael Jackson a fost şi va rămâne un fenomen muzical, dincolo de toate scandalurile mediatice, inventate sau reale. În lipsa unei concluzii clare a medicilor legişti, misterul decesului lui Jacko se învârte în jurul ipotezei unei intoxicaţii medicamentoase. In aceste conditii, blogul cu informatii medical “sfatmedical.blogspot” incearca o abordare profesionista (dar si pe intelesul nostru) a posibilitatii ca Michael Jackson sa fi fost otravit cu o supradoza de Propofol.
Conform surselor media, poliţia a găsit în casa superstarului analgezice foarte puternice şi chiar substanţe anestezice: Demerol (meperidină), lidocaină şi Diprivan (propofol).
Meperidina poate avea ca efect advers deprimarea respiratorie. Propofolul merită însă o atenţie deosebită deoarece este un anestezic general intravenos, folosit exclusiv pentru anestezia din cadrul procedurilor chirurgicale.
Surse neoficiale au declarat că Michael Jackson îşi administra propofol pentru insomnia cronică de care suferea şi apela la anestezie pentru orice procedură minoră (injecţii cu Botox, colagen, tratamente dermatologice – antiacneice şi pentru vitiligo).
Injectat intravenos, propofolul induce anestezia foarte rapid (30 secunde), iar revenirea se face cu stare confuzivă minimă; administrarea se face doar de către medicul specialist ATI şi sub monitorizare cardiorespiratorie.
Una dintre reacţiile adverse ale propofolului este deprimarea funcţiei cardiace şi respiratorii, care poate merge până la stop cardiorespirator; riscul este mai mare atunci când este asociat cu analgezice opioide.
Lidocaina (găsită de asemenea în casa lui Jacko), se administrează înaintea propofolului pentru a reduce durerea asociată cu administrarea injectabilă a anestezicului.
Aşadar, combinaţia celor 3 droguri identificate în locuinţa superstarului ar putea explica stopul cardiorespirator refractar la manevre de resuscitare care i-a provocat decesul.
Întrebarea este cine a fost acest medic iresponsabil care i-a procurat anestezice (repet, substanţe folosite pentru anestezie în timpul operaţiilor) pentru insomnii? Conform codului penal american, medicul care i-a furnizat şi administrat propofol în afara unei unităţi spitaliceşti riscă să fie acuzat de omucidere.
Declaraţia unei asistente căreia Michael îi ceruse să-i procure propofol, dar care l-a refuzat: „I-am spus ca acest medicament nu este sigur […] Mi-a răspuns: Vreau numai să dorm. Nu înţelegi. Vreau doar să fiu sedat şi să dorm”, a precizat asistenta Cherilyn Lee.
„Acele slugi din jurul lui i-au adus şi l-au îndopat cu pastile. Michael nu avea nicio rudă în preajma lui când a murit. Persoanele din anturajul lui au acţionat dupa deviza L-au ţinut departe de familie, i-au blocat telefoanele. Nu se dădeau în lături nici să-l mintă. Se tot zice ca Michael a murit în urma unei supradoze de Demerol. Michael Jackson nu se putea duce la farmacie ori să-şi scrie singur reţeta pentru Demerol.” a declarat Majestic, vechi prieten al familiei Jackson.
PS. Coincidenţă sau nu, la 4 zile de la moartea superstarului, un băieţel de 4 ani anesteziat cu propofol pentru o investigaţie IRM a decedat prin stop cardiorespirator la un centru medical privat din Bucureşti.
previous post