Travel

Praga de poveste

 Praga este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa şi din lume, fiind vizitat anual de milioane de turişti. Fermecaţi de frumuseţea sa, oamenii se străduiesc să-şi exprime emoţiile în denumirile oferite oraşului: Oraşul celor o sută de turnuri, Praga de aur, Oraşul de piatră, Inima Europei sau Vaporul de aur de pe Vltava. Şi acestea sunt doar câteva dintre ele…





 Centrul

Centrul său este reprezentat de piaţa Staroměstskě náměsti, înconjurată de case, palate, biserici şi cu primăria fastuoasă. Plimbarea prin oraşul vechi praghez n-ar trebui să înceapă în piaţă, ci în josul unuia dintre cele mai reprezentative turnuri-poartă ale oraşului – Turnul Pulberăriei (Prašná Brána), din 1475. Este unul dintre cele 13 turnuri-porţi asemănătoare care păzesc zidurile oraşului, reprezentând începutul drumului regal ceh. Pe aici veneau legaţiile străine, pe aici intrau alaiurile regilor cehi. Traseul urmat de domnitorii aparţinând dinastiei Přemyslid, prima dinastie a Cehiei care a condus de la răscrucea secolelor VIII-IX până în anul 1306, a fost respectat de toţi regii până în anul 1836. Turnul Pulberăriei, înalt de 65 m, încântă prin măiestria cu care a fost realizat. De o frumuseţe aparte sunt statuile ornamentale înfăţişând regi cehi (precum Ottokar al II-lea, Carol al IV-lea). În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, neterminat fiind, a slujit ca depozit de pulbere, de unde si numele. Forma sa actuală este rezultatul restaurării din secolul al XIX-lea, obligatorie în urma distrugerii din timpul asedierii oraşului de către prusaci în 1757. Îndreptându-ne dinspre Poarta Pulberii către vest pe strada Celetna, înconjurată de case splendide şi reprezentând traseul pietonal al pieţei vechi din Praga, ajungem imediat la aceasta, inima Oraşului Vechi.

Turiştii şi locuitorii Pragăi sunt atraşi aici de atmosfera specifică a drumului regal, de adierea

uşoară a istoriei… dar şi de numeroasele cafenele deschise vara aproape până-n zori. Aici

merită să poposeşti pentru mai mult timp.

De unde incepem periplul

Primul lucru care-ţi sare în ochi la intrarea în piaţă este statuia amplasată central a lui Jan Hus (1369-1415), reformator al religiei şi erou naţional, ridicată în 1915, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la moartea sa martirică. Un farmec aparte este conferit pieţei de către căsuţele care o înconjoară, cu faţade baroce, multicolore şi cu temelii mult mai vechi, romane şi gotice, precum casele La Masa de Piatră si La Inorogul de Aur. Cea mai interesantă clădire din piaţă este primăria veche, datând din secolul al XIV-lea, care se compune din câteva clădiri apropiate, cu faţade gotice şi renascentiste. Acestora li s-a alăturat un turn gotic de 70 de metri, cu un acoperiş în pantă tipic praghez.

Cel mai frumos ornament al primăriei este însă ceasul astronomic datând din secolul al XV-lea, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa. În fiecare oră, la baza turnului cu ceas se strâng turişti care privesc siluetele de apostoli care se mişcă, precum şi personajele gesticulând – întruchipări ale Morţii, Vanităţii, Lăcomiei şi Păgânismului. Piaţa este dominată de două turnuri monumentale, simetrice, aparţinând Catedralei Preasfintei Fecioara Maria din Ty.

Related posts

Corfu 2010 – de la 199 euro pentru toata familia

admin

Preturi pentru programe optionale in Paralia Katerini

admin

Insula Corfu, paradisul plantațiilor de măslini din Grecia

admin

Leave a Comment