Ministerul Sănătăţii a anunţat că anul acesta va finanţa, în premieră, un program de fertilizare in vitro. Deocamdată, nu se ştie care vor fi criteriile şi nici care va fi suma maximă acordată.
În multe ţări europene există programe de fertilizare in vitro finanţate de la stat de ani de zile. În Franţa, de exemplu, o femeie are dreptul la şase încercări pentru a rămâne însărcinată printr-o astfel de procedură. În România a existat o tentativă de introducere a unui astfel de program în 2009, dar până la urmă nu s-au găsit fondurile necesare.
În România, se efectuează an de an aproximativ 5.000 de proceduri de fertilizare in vitro. “Trebuie remarcat, cel puţin în ultima vreme, o incidenţă crescută a persoanelor peste 35 de ani care se adresează serviciului nostru, aproximativ cam 30-35%”, a declarat Dragoş Albu de la departamentul de medicină fetală.
“Preconizez undeva în primăvară că vom putea porni acest program. Încă nu am stabilit cine va putea accesa programul, cum se face decontarea acestor programe. Bugetul pentru acest program, deşi vă spun că varianta finală va fi în momentul în care publicăm normele, este în jur de 4 milioane de lei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.