Feminin

Osteoporoza nu tine cont de sex



Osteoporoza este denumită şi „boala tăcută” deoarece evoluază fără a prezenta simptome şi iese la iveală abia când sistemul osos este atât de fragil, încât produce fracturi, numite şi fracturi osteoporotice
.

Deşi este cunoscută generic ca o boală pentru femei, cazurile clinice din întreaga lume demonstrează că nu numai femeile pot fi supuse acestei boli. Este adevărat însă că numărul cazurilor de osteoporoză la bărbaţi este pe jumătate decât cel al femeilor. Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii, spre exemplu, numărul persoanelor de sex masculin care sunt ameninţate de osteporoză se ridică la peste 2 milioane, iar 1 din 4 bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani vor suferi de o fractură osteoporotică.



Si babatii au osteoporoza

Mai îngrijorător este faptul că deşi, numărul cazurilor de osteoporoză la bărbaţi este pe jumătate din cazul femeilor, iar fracturile osteoporotice apar în cazul bărbaţilor cu 10 ani mai târziu, atunci când se produc, aduc cu ele şi consecinţe mai severe. Studiile arată că, de obicei, un bărbat de 75 de ani cu fractură de şold are un risc de deces de 1 la 3 în primul an după fractură.

Aşadar, există motive de îngrijorare şi în rândul bărbaţilor, chiar dacă ei, de cele mai multe ori ignoră aceste statistici şi consideră în continuare osteoporoza o boală de femei. Dar cât de diferită este osteoporoza la bărbaţi faÈ›ă de osteoporoza la femei?

Osteoporoza se dezvoltă mai rar la bărbaţi decât la femei deoarece bărbaţii au sistemul osos mai rezistent, procesul de pierdere a masei osoase începe mai târziu şi progresează mai încet, iar ei nu trec printr-o perioadă de schimbare hormonală bruscă care le provoacă şi pierderea osoasă. Totuşi, în ultimii ani frecvenţa osteoporozei la bărbaţi a fost recunoscută ca o problemă de sănătate publică, mai ales sub estimarea că numărul bărbaţilor cu vârsta peste 70 de ani va continua să crească pe măsură ce şi aşteptările de longevitate au crescut.



Varsta critica pentru osteoporoza

Chiar dacă bărbaţii nu pierd atât de multă masă osoasă la 50 de ani, perioada cea mai critică pentru femei, la vârsta de 65-70 de ani, cele două sexe vor pierde cam aceeaşi cantitate de masă osoasă, iar absorbţia calciului devine la fel de deficitară la ambele sexe. Pierderile osoase excesive subţiază osul şi îl fac susceptibil de fractură. Cele mai multe fracturi se produc la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi la încheietura mâini şi de cele mai multe ori nu se pot îndrepta. Pentru că acest tip de fractură este mai frecvent la bărbaţii mai în vârstă decât la femei, bărbaţii care suferă de fracturi de şold sunt mai susceptibili ca femeile să moară din cauza unor complicaţii.

În afară de vârstă, osteoporoza la bărbaţi are de cele mai multe ori şi o cauză secundară, care poate fi legată de stilul de viaţă, de alte boli sau medicaţie. Cele mai frecvente cauze secundare identificate la bărbaţi sunt: tutunul, alcoolul, bolile gastrointestinale, paralizia şi administrarea unor medicamente specifice.



Se poate trata osteoporoza?

Din fericire, datele privind diagnosticul şi tratamentul osteoporozei la bărbaţi sunt în creştere şi există dovezi în legatură cu eficienţa acestora. De asemenea, osteoporoza poate fi prevenită.

Pagina: 1 2

Related posts

Defilare San Patrick – rochii de mireasa 2012 (video)

admin

Kate Middleton: ţinute de vacanţă în Australia (foto)

admin

Curelele cu lant, cele mai ravnite accesorii ale toamnei (foto)

admin

Leave a Comment