Sanatate

Dieta grecească, secretul longevității

Când spun dietă grecească, nu mă refer la o cură de slăbire, ci la un stil de viață sănătos și… sațios. Insulele grecești sunt recunoscute pentru aromele naturale și preparatele sănătoase pline de savoare.



Datorită bucătăriei grecești, în special a celei din Insula Creta, aici trăiesc cele mai longevive persoane din lume.  Nu mănâncă fructul tinereții și nici nu au o poțiune miraculoasă, ci se bucură de o dietă grecească, ținută din tată în fiu.



Grecii obișnuiesc să consume la micul dejun lapte de capră, vin, ceai de salvie sau cafea, cu miere și pâine.



Masa de prânz a însemnat aproape întotdeauna boabe (linte, garbanzos), cartofii, verdețuri (fenicul, păpădie sau un spanac) și orice alte legume de sezon din propria grădină.



Cina de pe timpuri era formată din pâine de casă și lapte de capră. La Crăciun și Paște, ei sacrifică porcul și se bucură de cantități mici de carne împănată. Porcul tăiat de Crăciun era consumat în două trei luni.



În zilele noastre, dieta grecească s-a concervat în mare parte. Diferența este dată de consumul de carne, care a crescut sesizabil de la începutul turismului. Cu toate acestea, grecii consumă carne într-o mai mică măsură față de alte țări și în cantități destul de mici.



Dieta grecească se bazează mai mult pe lactate și legume proaspete, peste care se adaugă uleiul de măsline (adesea făcut în casă, nu extravirgin), oregano, cimbru, rozmarin și nelipsita lămâie. Ceaiurile sunt făcute din ierburi uscate și sunt băute pe înserat, la sfârșitul zilei.



Ele sunt preparate din măghiran sălbatic, salvie (flaskomilia), un tip de ceai de mentă (fliskouni), rozmarin și o băutură făcută din frunze de păpădie fierte, la care se adaudă. Toate acestea fac parte din dieta grecească, sațioasă, plină de savoare și bogată în vitamine.

 

Related posts

Trucuri de înfrumusețare din jurul lumii

admin

Tipuri de fructe și caloriile lor

admin

Cele mai periculoase mâncăruri de la Fast Food

admin

Leave a Comment